Naar welk feest of festival je ook gaat, geen enkel techno evenement in Nederland komt in de buurt van wat er elk weekend staat de gebeuren in Berlijn. De Duitse hoofdstad zit bomvol unieke locaties, die vaak dateren uit de tijd van de koude oorlog. Deze industriële setting is perfect voor de duistere kant die ook wel een beetje bij techno hoort. Benieuwd naar wat Berlijn nog meer zo uniek maakt? Lees dan verder!

Berlijn: De stad waar je kan zijn wie je wilt zijn

Berlijn is van zichzelf een heel progressieve stad. Als je er op straat loopt, zie je al snel meest extravagante mensen over straat lopen. In Berlijn hangt echt de sfeer dat men mag doen wat hij of zij wilt, zolang je er maar niemand mee lastig valt. Dit gegeven ziet men ook wel terug in de clubcultuur. Het kan niet gek genoeg en je ziet het wel voorbij komen in een club. Piercings en tattoeages door het hele gezicht, de gekste outfits (als het maar zwart is), of soms juist bijna niks aan: het kan letterlijk allemaal. En niemand kijkt naar je om. Dit zorgt voor een sfeer van onderlinge acceptatie, wat zorgt voor een hele relaxte sfeer.

De muziek is er echt een stuk beter én harder

Berlijn staat te boek als de technohoofdstad van de wereld en die titel is meer dan verdiend. Om een of andere reden is de Duitse techno veel harder, duisterder en meeslepender dan in ons landje. Ik ben nog niet op een feestje geweest waar de muziek niet goed was of totaal niet aan sloot bij de sfeer op desbetreffende locatie. Waar het precies aan ligt durf ik niet de vinger op te leggen, want er komen wel degelijk dezelfde nummers voorbij als in Nederland. Of het nu de akoestiek is, de locatie, de mensen om je heen of een combinatie van dit alles: de beste feesten zijn echt alleen hier te vinden. Daarnaast zijn de clubs vaak, afhankelijk van drukte, het hele weekend aan een stuk door open.

Regels in een venue

Een andere stad in en ander land betekent ook dat de regels in de venue anders zijn. Zo mag je bijna overal nog gewoon binnen roken. Kijk dus niet raar op als er om je heen veel sigaretten worden aangestoken. Naar de WC gaan, is in Berlijn ook een apart fenomeen. Doorgaans zie je hele groepen mensen tegelijk een wc-hokje in gaan. Die mensen doen dat niet, om even samen te gaan plassen. Ook al geldt in Berlijn de ongeschreven regel dat je lekker moet doen wat je wilt doen, zaken als verdovende middelen houden zij er graag achter gesloten deur. Zie je in Nederland op feestjes soms nog wel eens wat rond gaan op de dansvloer, in Berlijn wordt dit bijna alleen maar in de wc-hokjes gedaan. Uitsmijters bij de toiletten laten dit ook gewoon toe. Als zij het maar niet zien, dan vinden ze het prima.

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wilt je ook naar Berlijn? Waar wacht je dan nog op? Maar onthoud wel: Respecteer de clubcultuur en de regels daar. En ohja: Draag zwart, anders wordt je hoogstwaarschijnlijk niet eens binnen gelaten.