Afgelopen weekend vond één van Nederlands’ grootste en bekendste festivals plaats: Pinkpop. Gelegen in het Limburgse Landgraaf, is Pinkpop vooral bekend als Festival wat de grootste en bekendste namen naar Nederland haalt. Waar een Lowlands zich bijvoorbeeld onderscheidt door een compleet en alternatief programma aan te bieden, moet Pinkpop het echt van de bekendheid van de artiesten hebben. Bigger is better, zou je denken. Maar hier lees je juist drie redenen om volgend jaar niet meer naar Pinkpop te gaan.

Wat is Pinkpop haar identiteit?

Naast de bekendheid van de artiesten, lijkt er niet echt een gedachte achter het programma van Pinkpop te zitten. Van Foo Fighters tot Lil Kleine, Van Bløf tot Oliver Heldens, van Blaudzun tot Maan: De line-up van Pinkpop is divers. Hoewel diversiteit an sich juist heel goed is op een festival, komt het op Pinkpop een stuk minder uit goed uit de verf. de line-up is namelijk zo uiteenlopend dat het gewoon niet kan zijn dat je alles wat er op een dag komt, ook echt leuk vindt. Maar door de opbouw van het festival spelen er altijd maar twee artiesten tegelijkertijd. Het gevolg is dat de kans groot zal zijn dat je soms een paar uur moet wachten tot er weer een interessante act komt die jij zou willen zien.

Pinkpop

Pinkpop

Oudbollig ‘bandjes’ kijken

In de vorige alinea werd al de opbouw van het festival genoemd. Pinkpop beschikt over maar 4 podia, waarvan er telkens maar twee tegelijkertijd spelen. Verder is er op het festivalterrein ook gewoon niet zoveel te doen. Waardoor je de tijd alleen maar kunt doden door wat eten te halen en te wachten tot er iets komt wat je wel leuk vindt. Dit concept heeft jaren goed gewerkt, maar je merkt dat Pinkpop voorbij is gestreefd door de vele andere festivals die Nederland telt. Het festival is vooral gebouwd rondom het gegeven dat bezoekers vooral voor de artiesten komen, terwijl vele andere festivals al jaren laten zien dat een festival met een wat ‘mindere’ line-up maar wel veel randinvesteringen in sfeer en andere bezigheden misschien juist tot veel leukere concepten kunnen leiden. Bovendien is er gewoon geen Nachtprogramma op Pinkpop.

Uiteenlopend publiek, vooral in leeftijd

De uiteenlopende artiesten leiden logischerwijs ook tot een uiteenlopend publiek. Waar het publiek echter vooral op uiteenloopt is echter de leeftijd. Pinkpop heeft publiek wat vooral bestaat uit heel jong of een wat ouder publiek. Zo komt het jonge publiek voor artiesten als Lil Kleine, Justin Bieber en Oliver Heldens. Ouder publiek komt op hun beurt weer voor de Blaudzun’s, Bløf’s en Foo Fighters. Er zit eigenlijk niet genoeg in voor de leeftijdscategorie van tussen de 22 en 35 jaar oud. Deze worden veel meer getrokken door festivals die zich meer onderscheiden met hun concept. Deze doelgroep is gewoon opzoek naar meer sfeer die het liefst ook nog tot diep in de nacht door gaat. Kort gezegd is Pinkpop leuk voor je eerste festival of om later je kinderen mee naar toe te nemen.

Ben jij het totaal niet eens met dit artikel? Of kan jij nog wel een reden verzinnen waarom je niet naar Pinkpop zou moeten gaan? Laat het ons weten in de comments!