De verjaardag van onze koning wordt elk jaar uitbundig door het hele volk gevierd. Zeker Mokum barst uit zijn voegen met feesten ter ere van onze grote roerganger. Echter wordt de stad door dit grote aanbod – en omdat het gewoon de hoofdstad is – gekenmerkt door grote drukte. De kunst is om een tof alternatief te vinden voor de generieke drukte van toeristen en de gewone feestganger. Oranjebloesem, met als locatie het idyllische stadstrand “Blijburg aan Zee”, brengt de oplossing.

Blijburg aan zee: De locatie en bereikbaarheid

Blijburg aan zee is een stadsstrand wat vanaf Amsterdam centraal goed te bereizen is met een directe tram verbinding. Ook had de organisatie pendelbussen geregeld van en naar centraal. De locatie is zelf, mits het weer goed is, perfect voor een buiten festival. Oranjebloesem had er vier verschillende stages gerealiseerd, waaronder twee in tenten (beiden gelokaliseerd op een duin). Een van deze tenten was de locatie voor de hardere techno namen en de ander voor live muziek, waaronder Jungle by Night. Verder waren er nog twee openlucht stages. Een daarvan draaide meer funky disco. De laatste, die toepasselijk ‘tussen de duinen’ heette, was meer bedoeld voor rustigere techno en minimal. Deze laatste stage was voor mij persoonlijk het chillste sloot het beste aan op de sfeer en het lekkere weer wat wij die dag hebben mogen ervaren.

Oranjebloesem: De artiesten

Oranbloesem kent een goede combinatie van grote en kleine namen over de gehele breedte binnen het techno genre. Deze editie waren wij dus meer aanwezig bij de stage tussen de duinen. Deze stage was zo goed opgebouwd dat het gros van onze groep de hele dag is hier blijven staan. Artiesten van eigen bodem als Weval en Joris Voorn waren onder andere hier aanwezig. Maar ook al zijn we nauwelijks bij andere stages geweest, ook deze hadden namen waar men u tegen zegt. Zo was ook Colin Benders, die al uitvoerig is besproken in ons artikel van Catch, aanwezig op dit festival. Daarnaast was er in de livetent ook Syrische zanger Omar Souleyman aanwezig. Andere noemenswaardige namen zijn onder andere ROD (Benny Rodriguez), Job Jobse, DJ Tennis en Tom Trago.

Te veel mensen, maar met een reden?

Deze editie van Oranjebloesem was drukker dan de vorige editie en dat bleef niet onopgemerkt. Vrienden van mij die richting de techno tent gingen, merkten op dat deze overvol stond. Ook was overal merkbaar dat er veel meer mensen over het terrein liepen. In eerste instantie dachten wij dat de organisatie gewoon meer kaarten had verkocht om meer te verdienen. Maar deze maand kwam het nieuws naar buten dat Blijburg dicht gaat. De locatie zal tijdelijk haar deuren sluiten ter behoeve van renovatie. Over de volgende locatie van Oranjebloesem valt alleen nog maar te speculeren.

Wat denk jij dat een goede locatie is voor Oranjeloesem 2019? Laat het hieronder weten in de comments!

Zie hieronder de aftermovie van Oranjebloesem 2018!