Naast het feit dat Ground Zero Festival het enigste nachtfestival wat in Nederland georganiseerd wordt, staat het ook bekend als een van de hardste festivals. Naast de grote namen die jaarlijks op het podium staan, is er ook ruimte voor vele talentvolle en/of onbekende dj’s.

Locatie

Ergens diep in de provincie Gelderland ligt het plaatje Bussloo. Het ongeveer 170 inwoners tellende Bussloo is een klein gehucht gelegen tussen de driehoek Deventer, Zutphen en Apeldoorn. Bussloo staat voornamelijk bekend om de grote recreatieplas waar al decennia lang festivals worden gehouden.

Van 1997 tot 2000 werden drie edities van het festival Mysteryland gehouden op de recreatieplas. Vervolgens werd een nieuw concept gelanceerd op 1 juli 2006, genaamd Ground Zero Festival.

Concept

Dat Nederland de bakermat is van festivals is alom bekend. Ieder jaar vinden er van april tot augustus tientallen festivals plaats waar je van ’s ochtends tot ’s avonds laat kan genieten van verschillende soorten muziek. Er is één concept wat het omgekeerde aanbied. Tijdens Ground Zero Festival kan er worden gefeest van ’s avonds tot zonsopgang. Met de maan en sterren als lichtbron en de opkomende zon als afsluiter is Ground Zero Festival uniek.

Organisaties Multigroove (o.a. bekend van Hellbound) en UDC hoste in 2005 een early-rave area op Impulz Outdoor. Dit bleek een enorm succes door de grote populariteit van de area. Zodoende besloten beide organisatie de handen ineen te slaan en werkte samen aan een nieuw concept voor 2016. Sinds 2006 is Ground Zero Festival een samensmelting van verschillende soorten muziekstijlen zoals hardcore, early rave, uptempo, industrial en freestyle. Daarnaast focust de organisatie zich niet alleen op bekende namen in de scene maar ook op onbekende en talentvolle dj’s. Door deze mix onderscheid Ground Zero Festival zich ook van andere festivals.
 

De jaren daarna..

Na de eerste succesvolle editie met ongeveer 10.000 bezoekers verdubbelde de bezoekersaantallen en groeide de populariteit enorm. Jaarlijks werden er verschillende genres toegevoegd en meer aandacht besteed aan de aankleding van het terrein. Ook de geluidskwaliteit op het terrein werd steeds beter waar zorgde voor een nog intensere beleving.

In 2011 kreeg de organisatie een flinke klap te verwerken omdat er geen nachtelijke vergunning door de plaatselijke gemeente werd afgegeven. Hierdoor was de organisatie genoodzaakt om het festival overdag te houden. Ook de datum, begin juni tegelijkertijd met Harmony of Hardcore, was een doorn in het oog van de bezoekers. Ondanks de vele kritiek bleek de editie van 2011 een groot succes. Op 1 september 2018 staat er weer een nieuwe editie op de planning, ben jij er bij?

Kijk de officiële aftermovie eens voor een sfeerimpressie. Wat zijn jouw ervaringen op dit grandioze festival?